Projekt LIFE ARTEMIS – Osveščanje, usposabljanje
in ukrepanje za invazivne tujerodne vrste v gozdu

Domov > Tujerodni vedež

Platforma Tujerodni vedež    

Tujerodni vedež je spletna platforma, ki je namenjena izmenjavi izkušenj o različnih metodah obvladovanja tujerodnih vrst. Tujerodne vrste lahko odstranjujemo na različne načine, ki so v največji meri odvisne od bioloških značilnosti vrst. Nekatere metode so lahko za določeno tujerodno vrsto zelo učinkovite, za drugo pa niso primerne in ne vodijo v zmanjšanje njihove številčnosti.

Število akcij odstranjevanja tujerodnih vrst je vse večje. Če si izmenjamo izkušnje, bomo lahko izbrali metode, ki so se izkazale kot najbolj učinkovite in tako hitreje dosegli zastavljene cilje. Znanje na platformi Tujerodni vedež zbiramo na dva načina. Ker je le malo v Sloveniji preizkušenih metod odstranjevanja tujerodnih vrst objavljenih v obliki znanstvenih člankov, smo del platforme oblikovali kot zbirko sporočil informatorjev. V njej zbiramo metode obvladovanja tujerodnih vrst, ki so se izkazale za učinkovite, kot tudi tiste, ki so bile neučinkovite, saj s tem prihranimo čas in denar drugim skupinam, da ne ponavljajo neučinkovitih metod.  Zavedamo se, da večina teh metod ni bila znanstveno preverjenih, vendar je tudi deljenje izkustvenih podatkov pomembno, da bi v prihodnje izboljšali učinkovitost ukrepanja v Sloveniji. 

Če imate tudi sami izkušnje z odstranjevanjem katere od tujerodnih vrst, vas vabimo, da to delite z nami. Spročilo nam posredujete v treh korakih: 1. opravite registracijo (obrazec desno), 2. prijavite se na spletno stran, 3. informacije vnesite v spletni obrazec za sporočanje. Vaše sporočilo bo vidno po odobritvi administratorja. Če boste želeli sporočilo spremeniti ali posodobiti, se ponovno prijavite na spletno stran in odprite svoje sporočilo. Z gumbom “urejanje” ga lahko urejate in ponovno shranite. 

Pri izbiri metod za obvladovanje tujerodnih vrst si pogosto pomagamo tudi z izkušnjami iz tujine. Zato je del platforme tudi zbirka znanstvenih člankov, v katerih so opisane metode obvladovanja različnih tujerodnih vrst. Članki so večinoma v tujih jezikih. Za javno dostopne članke podajamo spletno povezavo do celotne vsebine, za tiste, ki niso brezplačno dostopni javnosti, pa povezavo do povzetkov. 

Če načrtujete akcije odstranjevanja tujerodnih vrst, vas vabimo, da si preberete tudi napotke glede organzacije takšnih aktivnosti

 

Avtorica: Jana Kus Veenvliet, zadnjič posodobljeno januarja 2019

 

Registracija informatorja

Za posredovanje sporočil v Tujerodni vedež se je potrebno registrirati. Če želite objavljena sporočila le pregledovati, registracija ni potrebna. 

• Registracija
• Prijava
Ste že registirarni? Kliknite tu za prijavo.
Ta privolitev je dana za čas do preklica. Svojo odločitev o privolitvi lahko kadarkoli prekličete, tako da nam pošljete zahtevo na tujerodni.vedez@tujerodne-vrste.info.

Upravljavec osebnih podatkov: Zavod Symbiosis, so.p., Metulje 9, 1385 Nova vas
Ste pozabili geslo? Kliknite tu za ponastavitev gesla.
X