Project LIFE ARTEMIS – Awareness Raising, Training
and Measures on Invasive alien Species in forests

Platanov obarvani rak

Ceratocystis platani

Opozorilni seznam

.

EU fitosanitarna zakonodaja

.
Sušenje platan. Foto: Dušan Jurc
Lečaste nekroze skorje. Foto: Dušan Jurc
Razpoke na okuženi skorji. Foto: Dušan Jurc
Podobna vrsta platanova listna sušica (Apiognomonia veneta). Foto: William Jacobi, Colorado State University, Bugwood.org

Izvor: Severna Amerika

Prvi podatek v Sloveniji: še ni podatkov o pojavljanju pri nas

Poti vnosa: človek na orodju za obžagovanje, veter, žuželke

Obdobje zaznavnosti: celo leto

Opis: Od daleč na okuženem drevesu opazimo odmrl del krošnje, s suhim listjem v vegetacijski dobi. Listje je včasih manjše, kot pri zdravih platanah. Na živi, tanki skorji opazimo okužene predele kot temnejše sivkaste lise na svetlejši podlagi. Les pod lisami na skorji je temno rjav do vijoličast, lečaste nekroze skorje se združujejo v obsežne obarvane predele. Pri prečnem prerezu okuženega debla ali veje opazimo temno rjavo ali modrikasto obarvanje lesa, ki v obliki zagozd sega do sredine. 

Habitat: Gliva povzroča bolezen in odmiranje platan.

Status: Bolezen je razširjena v Padski nižini in tam platane množično odmirajo. Najprej jo pričakujemo na Primorskem. Je na seznamu karantenskih bolezni.

Podobne vrste: Nobena druga vrsta ne povzroča hitrega odmiranja platan in že v začetku okužbe značilno temno rjavo do vijoličasto obarvanje okuženega lesa. Sušenje listov in poganjkov ter odmiranje skorje na vejah platan povzroča platanova listna sušica (Apiognomonia veneta) ali fitoftore, pri čemer skorja debla običajno odmira od tal navzgor. 

Vir: Terenski priročnik za prepoznavanje tujerodnih rastlin v gozdu

Ste vrsto opazili v naravi?

X